Portakal | Portakal Kabuğu Reçeli


Bazı reçellerin yapımı iki ya da üç gününü alıyor insanın. Yapımları uzun, tembelliğimden değil yani! Benden kaynaklanan tarafı reçel bakır tencerede güzel olduğu için tencereler, tartı ve diğer malzemeler dolaplardan inmişken bir kaç çeşit reçel yapıp mutfağı perişan etmem. Aslında benim için de yorucu ama zevkli. Bizim evde reçel yapmayanlar yapanlardan daha çok bilgilidir. Tanesi çok suyu az ve katı (komposto gibi değil, ama çok katı da olmamalıymış) Annem sanmayın bu babamın fikri. Eh bu sefer istediği ayar olmuş (sanmıyorum).

Portakal Kabuğu Reçeli


Malzemeler;
  • 1,5 kg. (7-8 adet) yafa portakal
  • 1500 gr. tozşeker (6 su bardağı)
  • 625 ml.su (2,5 su bardağı)
  • 1 adet limonun suyu ya da 1 gr. limon tuzu
Portakal Kabuklarının Hazırlanışı:
  1. Portakalların kabukları bir parmak kalınlığında soyululur. İçlerindeki beyaz kısım bir bıçakla alınır (çok alırsanız kabuk pişerken sertleşir).
  2. Uzun bir ip iğneye geçirilir. Her şerit içeri doğru resimdeki gibi sarılır (gül gibi). İğneyle delerek ipe dizilir. İpin ucu düğümlenir.

  3. Portakal kabuklarını büyük bir kaseye koyup üzerine su doldurulur. Bir kaç saatte bir suyu değiştirerek bir gün suda bekletilir (acılarını atmaları için).

  4. Bol suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzüp sudan alınır.
  5. Şeker ve su tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Biraz kaynayınca kabukları içine atılır. Kısık ateşte köpüğünü alarak reçel kıvamını buluncaya kadar kaynatılır.

  6. Limon suyunu veya limon tuzunu ilave edip bir taşım kaynatarak ocaktan alınır. Bir bıçakla ipi kesip kabuları sıyırarak iplikten çıkarılır. Ilınınca kavanozlara alıp serin bir yerde saklanır.

Not:Portakal kabuğu yerine greyfurt kabuğu da kullanabilirsiniz.



Portakal Reçeli  
Malzemeler:
  • 1,5 kg. (7-8 adet) yafa portakal
  • 1500 gr. tozşeker (6 su bardağı)
  • 625 ml. su (2,5 su bardağı)
  • 1 adet limonun suyu ya da 1 gr.limon tuzu
Portakalların Hazırlanışı:
  1. Portakallar yıkanır. Kabuğu ince rende ile rendelenir (derin olmamalı).

  2. Bol su ile haşlanır.Su bir kere değişip tekrar haşlanır.
  3. Soğuyunca arzuya göre dilimlenir.
  4. Şeker ve su tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Biraz kaynayınca portakallar içine atılır. Kısık ateşte köpüğünü alarak reçel kıvamını buluncaya kadar kaynatılır. Portakal sulanacağı için biraz fazla kaynatılır (çok kaynatınca sertleşebilir).





Not:Portakal kabuğu rendelerini buzlukta saklayıp kek ve kurabiyelere kullanabilirsiniz.

Yorumlar