Sakızlı Kebap

Et yemekler, Kebaplar, Saray Mutfağ, sahra

Osmanlı döneminde yazılmış yemek kitapları var. Tavsiye eden arkadaş ya Vezneciler'de  bir kitabevinde ya da sahaflarda bulabileceğimi söylemişti. Çok istememe rağmen yanlışlıkla bile olsa yolum düşmedi son iki yıldır. Bu tarifin ilk hikayesi Osmanlı saray mutfağındanmış.Yemek Zevki dergisinde İnci Kızılkaya Sakızlı Kebap yapmış ve hikayesinin İstanbul'da saray mutfağında başlamış Hünkar Beğendi olduğunu yazmış. Bursa'da yapılan ilk şekli buymuş.

 SAKIZLI KEBAP

Malzemeler;

1 kg. kuzu kuşbaşı
1 kuru soğan
5 kaşık tereyağ
2-3 adet damla sakızı
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı yeni bahar, tarçın ve karabiber karışımı
2- 3 yemek kaşığı gül suyu
Bir tutam un
Tuz

Püre malzemesi;

1 kg. patates
300 gr. süt
½ bardak kaşar peynir rendesi
Tuz

Hazırlanışı;

  • Et doğranmış soğanla bir gece öncesinden bekletilir.( tarifte rendelenmiş soğan deniyor ama bizim aile yoğun soğan kokusuna dayanamıyor)
  • Tencereye etler ve tereyağı koyulur et suyunu çekinceye kadar kavrulur. Arada bir az miktarda su ilave edilir.
  • Etlerin pişmesine yakın 2-3 damla sakızı gül suyuyla havanda dövülür bir tabağa alınır. Ayrı bir yerde sarımsak ve tuz dövülür. Bir tutam un, sarımsak, damla sakızı ve baharatları karıştırılır.
  • Etlerin üzerine dökülür ve bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alınır.
  • Ayrı bir tencerede soyulup küp küp doğranmış patatesler haşlanır. Süt ve tuz ekleyerek mikserden geçirilir. Pürüz kalmayınca kaşar peynir rendesi ilave edilir ve tekrar çırpılır.
  • Servis tabağına pürenin üzerine et koyularak servis yapılır.


Et yemekler, Kebaplar, Saray Mutfağ, sahra

Gül suyu olarak derin dondurucudaki gül yapraklarını kaynatıp kullandım. Malzemeleri bize göre azalttım. Yanına bir salata yeterli oldu akşam yemeğimize. Yemek Zevkine ve İnci kızılkaya'ya teşekkürler...

Yorumlar