İrmik Helvası

Helvalar, Tatlılar
Helva Arapçadaki tatlı güzel anlamına gelene halva kelimesinden türemiş. Ortadoğu, Ön Asya ve Balkanlarda farklı çeşitleri mevcut. Bizde bu haritada yer aldığımızdan bizde de farklı çeşitleri mevcut. İrmik, un, nişastayla kavrulanlar duyup gördüklerim. Tatlandırmada bal, pekmez veya şeker yada ikisi bir arada kullanılıyor. Bal- şeker veya pekmez-şeker şeklinde. Lakin bizde helva çeşitleri kadar yapma sebepleride mevcut. Kandil, mevlit, doğum, sünnet, düğün, hac, asker, ölüm, vs. İnsan çok sevmişlerde yapacak sebep aramışlar diye düşünmeden edemiyor.  Bizde bir şart yoktur farklı tatlılarda yapılabilir ki bu ara oldukça az yapıyoruz tatlı çeşitlerini devam eden diyetler yüzünden. Hal böyle olunca da menüsünde helva bulunan bir masaya hasret kaldık. Kandiller birer birer geçti ama bütün gayretimizle çiğnememeye çalıştık diyet kurallarını. Son kandil kural falan dinlenmedi helvamız kavruldu;

Malzemeler;

  • 1,5 su bardağı irmik
  • 180 gr tereyağ
  • 2 su bardağı süt
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı şam fıstığı


 Hazırlanışı;

  1. Bir tencerede yağ eritilir irmik ve fıstıklar eklenir. 20-25 dakika tahta bir kaşıkla karıştırarak hafif ateşte pembe kavrulur.
  2. Süt, şeker konup yüksek ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte  suyunu çekince altı kapatılır. Önce kağıt havlu sonr tencerenin ağzı kapatılır, sonra kapağı kapatılır..
  3. 15 dakika sonra ağzı açılır 3-4 yemek kaşığı toz şeker serpilir, kapak tekrar kapatılır.
  4. 40-45 dakika sonra servis için tabağa alınır, süslenir.

helvalar,tatlılar
 Afiyet olsun, iyi kandiller.

Yorumlar