Fıstıklı Tel Kadayıf

Künefe

Kadayıf ve baklava Gaziantep'te ve burma kadayıf Diyarbakır'da Künefe Hatay'da kadayıf dolması Erzurum'da ekmek kadayıfı Afyonkarahisar'da yenmeli çoğumuz bunu biliyoruz. Lakin canımız istediğinde özel uçağımıza atlayıp gitme lüksümüz olmadığından evde kendi ölçülerimizle baklava, kadayıf ve künefeyi yapıyoruz.
Malzemeler;
  • 750 gr tel kadayıf 
  • 425 gr tereyağ 
  • 400 gr fıstık 
Şerbeti için:
  • 1500 ml su 
  • 750 gr şeker 
  • Çeyrek limon suyu
Şerbetin hazırlanışı, Şeker ve su bir tencerede kaynayana kadar tahta bir kaşıkla aynı yöne karıştıyorum. Altını kısdıktan sonra üzerinden köpüklerini alıyorum. 3 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu döküp, kalın bir dilim kabuklu limon atıyorum. bir dakika kaynadıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyorum.
 Hazırlanışı;


    Kadayıf, tatlılar



  1. Kadayıfı bir bıçakla keserek 3 cm lik parçalar halinde kısaltıyoruz.



  2. Kadayıf, tatlılar


  3. Yağı eritip bir yemek kaşığıyla kadayıfın üzerine gezdiriyoruz. Kadayıfın altta kalanlarını üste çıkartıp kalan yağı üstüne gezdiriyoruz.



  4. Kadayıf, tatlılar



  5. Yağın her tarafa eşit dağılması için bastırmadan elimizde ufalıyarak yediriyoruz. Kadayıfı ikiye bölüyoruz.




  6. Kadayıf, tatlılar


    DSCN9291



  7. Tepsiyi elimizle yağlayıp kadayıfın yarısını tepsiyi kapatacak şekilde  seriyoruz. Elimizle bastırıyoruz (Ben tabak yardımıyla bastrıyorum) Fırın tepsinizle yaparsanız diğer fırın tepsisinin arkasını yağlayıp onunla da bastırabilirsiniz.





  8. Çekilmiş fıstıkları tepsinin her tarafına eşit miktarda dağıtıyoruz. Kalan kadayıfı fıstıkların üzerini örtecek şekilde tepsiye seriyoruz.




  9. Kadayıf, tatlılar



  10. Yine bir tabak veya tepsi yardımıyla kadayıfı bastırıp düz bir görünüm elde ediyoruz.




  11. Kadayıf, tatlılar



  12. Önceden ısıtımış fırında 200 derecede pişirip üstü kızardıkdıktan sonra ters çevirip altınıda kızartıyoruz.




  13. Vaktim olduğunda ocak üstünde kızartıyorum. Önceden yapılmış ve soğuğa yakın şerbeti fırından çıkan kadayıfın üzerine gezdiriyoruz.




IMG_1472


Notcuk; Bu malzemeyi tepsinize göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Ben verdiğim ölçüyü resimdeki siyah fırın tepsisine göre ayarladım. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz biz ılık olarak tercih ediyoruz.

Yorumlar