Reyhan Şerbeti 2

Soğuk İçecekler / Sahra

Reyhan daha ziyade dağlarda yetişen çok hoş kokulu bir bitkidir. Bazen fesleğenle karıştıranlar olsa da kokuları ve renkleri farklıdır.Bahçesinde yetiştiren arkadaşlarım biraz nazlı olduğunu çabuk solduğunu söylediler. Biraz nazlı olduğundan mıdır bilemem fiyatı kışın epeyce cep yakıyor. Biz bu yaz reyhanın yapraklarında taşıdığı o güzel rengi ve lezzeti çok sevdik. Fakat yazın limon pahalı kışın reyhan? Bir yapılır iki yapılır üçüncüde vazgeçilir düşüncesiyle çare arayışına girdik. Reyhan şerbeti için bulduğumuz diğer yöntem; Reyhanları yıkayıp suları süzülünce derin dondurucuya koyduk. Limonları kolay limonata tarifinde olduğu gibi robottan geçirip derin dondurucuya koyduk. Ve üç gün sonra reyhan şerbetimizi yaptık. Sonuç gayet güzel oldu. Taze  reyhanla yapılanın kokusu biraz daha baskın ama bunu da mutlaka deneyin derim. Bu yöntem bir tek ekonomik yönden değil pratiklik ve zamansızlık alanında da çare oluyor. Dolabınızda sürekli olarak bir soğuk içecek malzemeniz hazır oluyor.

Reyhan Şerbeti  

Malzemeler;

  • 600 gr toz şeker
  • 1 demet reyhan
  • 5 limon
  • 2 litre kaynar su

Hazırlanışı;

  1. Reyhanlar ayıklanır, yıkanır ve süzdürülür. Çok iri olarak doğranır. Derin dondurucuya koyulur.
  2. Limonlar kolay limonata tarifinde olduğu gibi  kabuklarıyla birlikte robotta doğranır. Dolap poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırılır.
  3. Büyük bir tencereye önce derin dondurucudan çıkan reyhanlar, üzerine toz şeker, ve dondurucudan çıkarılan doğranmış limon ilave edilir.  Kapağı kapatılan tencerede 8 saat (veya bir gece) bekletilir. Arada ezmeden karıştırılır. 
  4. Bir gece bekletildikten sonra tencere ocağa koyulur ve biraz ılıtılır. Çaydanlıkta 2 litre su kaynatılır, tenceredeki karışıma eklenir ve karıştırılır.
  5. Soğuduktan sonra süzülür, birkaç saat buzdolabında bekledikten sonra  servise sunulur. 
Notcuk; Bir büyük limon suyu yerine bir tatlı kaşığı limon tuzu  kullanabilirsiniz. Biz limon suyuyla yapılanın daha sağlıklı olacağından limon tuzu kullanmadık. Ben işten üşenmem rendelerim limonlarımı taze taze yaparım derseniz diğer Reyhan Şerbeti tarifi bu linkte



 

Yorumlar