Çemenli Pofuduk Açmalar

  Çcukluğumuzun anne açmaları, anne kekleri en mis kokanlar en güzel olanlarıdır pastaların. O zaman küçük tatlar büyük mutluluk bırakır çocuk dünyanızda. Anneciğim eskiden çoğu zaman ikindi çayına ya da sabah kahvaltısına gelen misafirlerimize yaptığı Çemenli Pofuduk Açmaları tekrarladı bu hafta;  

Çemenli Pofuduk Açmalar

Malzemeler;

  • ½ su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağından bir parmak eksik tereyağ
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • Aldığı kadar un (1 kg )
    1 yumurta sarısı 

Hazırlanışı;

  1. Geniş bir kaseye koyulan ılık süt, bir kaşık toz şeker,  yarım yemek kaşığı tuz ve maya koyulur bir çatalla karıştırılır ve 5 dakika kabarması beklenir. 
  2. Sonra yağlar, kalan şeker, tuz eklenir karıştırılır.  Başka bir kaseye elenen un yavaş yavaş yoğrularak eklenir. Üstü kapatılarak bir kenarda mayalanana kadar bekletilir.
  3. Mayalanan hamurdan ceviz kadar parçalar alınır, elde yuvarlanır yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  4. 10 dakika bir kenarda tekrar bekletilir. Bir kasede yumurta sarısının içine bir tatlı kaşığı zeytinyağ ilave edilir ve çatalla çırpılır. Açmaların üzerine bir fırçayla sürülür.
  5. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Fırından çıkıp soğuduktan sonra ortadan ikiye kesilir hazırlamış olduğunuz çemen bir bıçak yardımıyla sürülür servis tabağına alınır.

Açmaların arasına arzuya göre kaşar peynir maydanoz ve domates koyar minik sandviçler hazırlarsınız.
Veya krem peynir sürer kesik kısımları maydanoza batırır sakallı sandviçler yaparsınız.


Notcuk Aldığı kadar un tabirini annem çok kullanır. Yaklaşık bir kilo unu bir kaseye eliyoruz. Üçte birini sıvılara ilave ediyoruz biraz yoğuruyoruz. Kalan unu bir yandan yoğurduğumuz hamura ele yapışmayacak bir hamur elde edene kaşık kaşık ilave ediyoruz. Unun kalite ve markasına göre bu bir kiloya bazen ekliyorsunuz bazen çıkarıyorsunuz.


Arada telefondan yazmaya çalışıyorum bazen postu yarım bastığı oluyor ki bu kez resmi basıp yazıyı basmadı. Annemin çemen tarifini yakında ekleyeceğim.

 

Yorumlar