Gül Reçeli

Gül Şurubu


Gül Reçeli

Reçellerin en zahmetlisi bence gül reçeli. Tarifte 150 gr. gül yaprağı yazıyor yazmasına da onu ayıklayıp 150 gr. yaprak haline getirmek için çok vakit harcanıyor. Bu benim şahsi fikrim olmakla birlikte kitapları karıştırırken Tatlı Kitapta rasladığım şu satırlar beni rahatlattı (korktuğum kadar tembel değilmişim demekki).

Yanlız Türkler'de değil, bütün Ortadoğu'da en makbul reçel, gül reçelidir. Azeriler´in "Atan soğan, anan sarımsak, sen haradan oldun gülmeşeker" sözü meşhurdur. Bizim deyişimizle gülmeşekerin yapımı, ilk basılı Türk yemek kitabı Melce'üt Tabbahin´de şöyle anlatılır: "Yüz dirhem ala gül varağının temizlerini ayırıp beyaz yerlerini kesip hazır edeler. Badehu (ondan sonra) damarlı ve küçüklerini yüz dirhem su ile bir taşım kaynatıp sıktıkta hasıl olan suyunu beş yüz dirhem elenmiş kelleşekeriyle tencereye koyup eridikte ayrılmış gül yapraklarını dahi atıp kıvama gelinceye kadar kaynatalar. Badehu kapaklı billur kaselerde badettevzi hıfz oluna(sonra dağıtılıp saklana). Lakin dikkat lazımdır".

Bakınız eski insanlar bile dikkat lazımdır demiş. Ki ben onların bizden çok dikkatli olduklarına inanıyorum. Neyse sadede gelelim.

Malzemeler:
  • 150gr. kokulu gül yaprağı(ben miktarını artırıyorum)
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 2250gr. tozşeker(9 su bardağı)
  • 550ml. su(2,5 su bardağı)
Hazırlanışı:
  1. Gül yaprakları bir kaç su yıkanır (malum bahçeden olunca). Uçlarındaki beyazlıkları alınır (bunu yıkamadan yapınca kokusu suya gidiyor bence). Süzülmeye bırakılır.
  2. Bahar mevsiminde yapılırsa üzerine 250gr. şeker ve limon suyunu ilave edip yapraklar çok ezilmeden yoğrulur. Üstü kapalı serin bir yerde iki gün bekletilir. Kış mevsimi için gül yapraklarını limon tuzu ve az bir şekerle yoğrulur. Derin dondurucuda saklanır.
  3. Bakır bir tencerede şeker ve su tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Biraz kıvama gelince gül yaprakları ilave edilir istediğiniz kıvama gelinceye kadar üzerindeki köpükler alınarak kaynatılır (Çok kaynatılınca yapraklar sertleşir). Ocaktan alıp ılınınca kavanozlara aktarılır.
  4. Derin dondurucudaki güllerle yapacaksanız, aynı ölçülerle kaynattığınız şuruba yaprakları ilave edin.
Gül Şurubu









  • Ölçüler Tatlı kitaba ait. Fakat ben bu ölçüleri kullanmadım yaklaşık bir tarif olması için verdim (çünkü babama göre bir ölçü olmalı bir kere denemiştim).



  • Not:Bahar mevsiminde yaparsam gülmeşeker tarifindeki gibi yaprakların ucunu kaynatıyorum. Çünkü kokusu daha güzel oluyor. Derin dondurucuya koyacaksam kaynatıp cilt bakımı için kullanıyorum.

    Yorumlar