Ramazan Bayramı | Erzurum Usulü Kadayıf Dolması


Tatlılar/ http://www.ssahraa.com/search?q=tatl%C4%B1lar

Erzurum'un soğuğunu en güzel ifade eden sanırım Evliya Çelebinin" Bir dervişe “Nere­den geliyorsun?” demişler. O da “Kar rahmetinden geliyo­rum.” demiş. Bunun üzerine “O ne diyardır?” demişler. Der­viş “Soğuktan insana zulüm olan Erzurum’dur.” demiş. “Ora­da yaz olduğuna rast geldin mi?” demişler. Derviş “Vallahi 11 ay, 29 gün sakin oldum. Halk hep yaz gelecek dedi. Ben göremedim.” demiş. Bir diğer fıkra da şudur: Kedinin biri kara kışta bir dam­dan diğer dama sıçrarken havada donup kalmış. Sekiz ay sonra don çözülünce miyavlayarak yere düşmüş. Gerçekten de bir adamın eli yaş iken bir demir parçasına yapışsa derhâl donar. Elini demirden koparmak ihtimali ol­maz. Ancak bir miktar derisi yüzülerek demirden kurtulabilir." satırlarıdır. Tabii kelimeler birebir aynı değil bu günümüz Türkçesine çevrilmiş hali. Çocukluğumda babamın vazifesi icabı 2 yıl bulunduğumuz Erzurum halkı zaten misafir ağırlamayı çok sever. Yemekleri lezizdi o vakitler kaloriferli evler oldukça azdı. Sobalı evlerde ve eksi 20 dereceye yaklaşan mutfaklarda yinede masaları enfes yemeklerle donatırlardı. Mutfaklar öylesine soğuk olurdu ki kaynar yemekleri tabağa koyduklarında tereyağla pişen yemeklerin yağı donardı. Çocukluk bu olsa gerek o cömert insanların o yemeği nasıl zor pişirdilerini düşünemezdim. Yemeğin yağını donduran o soğuk ev sahihibinin kanınıda donduruyordur kesin. Kadayıf dolması Erzurumluların Ramazan ayı boyunca  tek gün aksatmadan yaptıkları bir tatlı. Genel olarak hem iftarda hem sahurda yiyorlardı.
Malzemeler;
  • 750 gr tel kadayıf
  • 10 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 fiske tuz
  • 2 litre zeytinyağ
  • 300 gr ince çekilmiş ceviz
  • 75 gr toz şeker
Şerbeti için;
  • 2 kg şeker
  • 1 litre su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
  1. Şeker ve su bir tenceredebir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Kaynadıktan iki dakika sonra limon suyu eklenir 1 dakika sonra ocaktan alınır soğumaya bırakılır.
  2. Yumurtalar bir kaseye kırılır iki dakika mikserle çırpılır. Süt ilave edilir 1 dakika çırpılır.
  3. Çekilmiş ceviz ve 75 gr toz şeker bir kaşıkla karıştırılır.
  4. Kadayıftan bir parça alınır avucunuza veya bir tabağa yayılır, ortasına cevizli içten koyulur. Cevizleri taşırmadan  dikkatle sarılır.
  5. Sardığımız kadayıf dolmalarının her tarafı çırpılmış sütlü yumurtaya bulanır, bir başka tabağa alınarak fazla yumurtası süzülecek kadar bekletilir.
  6. Zeytinyağ geniş bir tencerede kızdırılır, süzülen kadayıf dolmaları hafif pembe kızartılır, bir süzgeçle soğumuş şerbetin içine atılır.
  7.  Ilınınca servis için tabağa alınır.
Tatlılar/ http://www.ssahraa.com/search?q=tatl%C4%B1lar

 Ramazanda eklemek istedim aslında olmadı. Baklava tarifi sitede olduğu için bayram tatlısı olarak kadayıf dolmasını ekledim. Malumunuz tarifler mutfaktan mutfağa değişebilir. Bizim yaşlı bir Erzurumlu teyzeden aldığımız tarif buydu. Bu tatlının güzel yanlarından birisi sarılıp kızartmaya hazır bir şekilde buzdolabında bir haftaya yakın saklayabiliyorsunuz. Yalnız kurumaması için kapaklı bir saklama kabında saklamalısınız.

Birlik ve beraberlik içinde geçireceğimiz nice bayramlar diliyorum.

Yorumlar