Kışlık Tarhana Çorbası

Mutfakata Kış Hazırlıkları, Çorbalar, sahra

Vakıa çok anlatılır ve çoğumuzun bildiği hikayedir. Bir zamanlar Sultan tedbili kıyafet ile halkın arasına karışır onların halini anlamaya çalışırmış. Yine bir Ramazan akşamı veziriyle çıktığı bu gezilerinde fakir bir hanenin önünde durmuş. Hane fakir lakin sahibi zengin gönüllü olduğundan iftarda ağaırlayacak bir misafir bulmak ümidiyle kapıdaymış hane sahibi. Bu dar vakite bulduğu misafirleri hemen buyur etmiş içeri. Tuz, ekmek,su  ve çorbadan ibaret iftar menüsünü ikram etmiş. Çorba Sultanın çok hoşuna gitmiş ve adını sormuş. Ev sahibi cömert olduğu kadar firaset sahibiymiş; Darhane çorbasıdır Sultanım demiş.
Olmuş mudur? Yoksa sadece bir hikaye midir bilemem. Ama iki kaşığıyla bir tencere çorba yapılan bu karışım günümüz hazır çorbalarıyla yarışır. Eski Anadolu kadınlarına imkan verilse ülkemiz mutfağını Dünyaya tanıtırlarmış. Zira bizim ülkemizin her yöresi yemek kültürü bakımından birbirinden çok farklı ve  zengin. Gerçi izlediğim yabancı yemek programlarında ısrarla baklavaya Ortadoğu tatlısı, yoğurda Yunan yoğurdu, yine darhane çeşitlerimizden olan piyaza Yunan salatası diyorlar ama bir ümit işte.

Eğer evde hazırlamak niyetindeyseniz havalar daha fazla serinlemeden yapmalısınız Ve bol taze sebzeler tezgahlardan çekilmeden elinizi çabuk tutmalısınız.

KIŞLIK TARHANA 

Malzemeler; 

  • 1 kg domates 
  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kg kuru soğan
  • ½ kg yeşil sivri biber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet nane 
  • 1 kg yoğurt (tercihen süzme)
  • 2 kg un
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı tuz

Hazırlanışı;

Sebzeler ve yeşillikler yıkanır. Domateslerin ve soğanların kabukları soyulur. Biberlerin içleri temizlenir. Hepsi robottan geçirilir.
Geniş bir yoğurma kabına sebzeler, yoğurt, şeker ve tuz koyulur karıştırılır. Ekmek hamuru kıvamı elde edinceye kadar un yavaş yavaş ilave ederek yoğrulur.

Mutfakata Kış Hazırlıkları, Çorbalar, sahra

Ağzı temiz bir bezle kapatılarak bir hafta mayalandırılır. Güneşli bir odada temiz bir masa örtüsüne
aralıklarla birer kepçe dökülür.
Dökülen hamurun bir yüzü kurudukça çevirerek diğer yüzü çevrilmek suretiyle tamamen kurutulur. (2-3 gün)




Mutfakata Kış Hazırlıkları, Çorbalar, sahra

 Sonra kuruyan parçalar elde ufalalanır 1-2 gün de bu şekilde kurutulur.


Mutfakata Kış Hazırlıkları, Çorbalar, sahra

En son robottan geçirilir ve 4-5 gün kuru ve güneşli bir yerde serili olarak kurutulur.


Mutfakata Kış Hazırlıkları, Çorbalar, sahra

Yukarıdaki hikayedeki Darhaneden kasıt gelirdir sanırım. Zira bu çorbayı hazırlamak için biraz geniş bir hane lazım. Kurutma işlemi uzun sürüyor lakin iş bu safhaya geldiğinde emeğinizi seyretmek çok zevkli oluyor. Evinizde 15 gün süren bir maya kokusu  mutfağınızdan taşan tarhana çorbası kokusuyla sonlanıyor.

Mutfakata Kış Hazırlıkları, Çorbalar, sahra

Tüm yorgunluğun sonunda kavanozlara veya bez torbalara koyarak hediye edebilirsiniz ki ben bu hediyeyi aldığımda sevinirdim. Özellikle nem oranı yüksek şehirler için hava geçirmeyen kavanozlar kullanmanızı tavsiye ederim.
 Notcuk; Mayalandırma ve kurutma süresi İstanbul ve Ağustos ayı içindi. Daha sıcak ve soğuk şehirlerde süre uzayabilir veya kısalabilir. Masa örtüsü için kağıt örtüleri tavsiye ederim.

Yorumlar