Kırmızı Biber Çorbası

Çorbalar, sahra

Salçası, kahvaltılık biber ezmesi , sosu , közlemesi, salatası ve turşusu ile mutfağın vazgeçilmesi halinde kırmızı biber. İçerdiği potasyum, vitamin c ve a vitamini sayesinde sağlık açısından da vazgeçilmez bir sebze. Gribi, kolesterolü, diyabeti hatta kanseri önleyici etkisi olduğu paylaşılan bilgiler arasında. Paylaşılan bilgiler demişken...Şehir efsaneleri vardır olanın bire bin katarak ya da olmayanın olmuş gibi anlatıldığı ya ... Bu mutfak içinde geçerli artık. Birgün yumurtanın öldüreceği ertesi gün öldürmeyeceğine dair bilgiler paylaşılıyor. Yumurtanın dili olsa ; Yahu karar verin zararlı mıyım yararlı mıyım ?  Derdi.  Kırmızı biber bu kadar yoğun suçlama altına girer mi ? Bilinmez...Ama suçu ispat edilene kadar her sebze masumdur diyor kırmızı biber hakkında paylaşılan negatif  bilgiler çıkana kadar pozitiflere inanarak bir kase kırmızı biber çorbasıyla sağlıklı bir öğün hazırlıyoruz ;

KIRMIZI BİBER ÇORBASI

Malzemeler;

Yarım kg kırmızı biber 
1 domates 
1 kuru soğan 
2 diş sarımsak
150 gr tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 litre et suyu
2 su bardağı su
100 gr krema
75 gr kaşar peynir rendesi

Hazırlanışı:

  1. Biberler yıkanır içleri temizlenir. Bir tencereye iri iri doğranır. Aynı tencereye soğan, sarımsak ve domates iri iri doğranır.  
  2. 2 bardak su ilave edilir sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir ve önce blendırla çekilir sonra süzgeçten geçirilir. 
  3. Bir tencerede tereyağ kızdırılır, un hafif pembe kavrulur. Süzgeçten geçirilen sebze ve et suyu ilave edilir kaynadıktan sonra tuz, pul biber eklenir. Tekrar blendırdan geçirilir. 
  4. Üzerine  krema gezdirilir bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır.
  5. Kaşar peynir rendesi ve kızartılmış minik ekmek küpleriyle servis yapabilirsiniz.

Bizde iki yıldır genel bir diyet havası hakim olduğundan özel davet günleri hariç çorbalara sos, peynir ve kızarmış ekmek ilave etmiyoruz. Doktorunuzun verdiği ilaçlarla birlikte bir kase çorba da gripli bünyeye iyi geliyor bu doğru.
Sağlıklı beslenmenin yaşam kalitesindeki yeri yadsınamaz. Ama bunu abartmak yine sizi sağlığınızdan eder. Gündemde dolaşan bilgiler kadar sizin kendi bünyenizi tanımanızda önemlidir. Mesela çoğunluğun rahatlıkla tükettiği gluten buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ürünleri çölyak hastaları yiyememektedir.

Notcuk; Zaman çok değerli hazırda közlenmiş ve soyulmuş kırmızı biberiniz varsa çorbanın yapımı daha kısa sürecektir. Ve kırmızı biberleri kışlık olarak hazırlıyorsanız her mevsim yapabileceğiniz bir çorba.

Yorumlar